Skrobia pszenna i inne dodatki do żywności

W przemyśle spożywczym stosowane są różne dodatki. Każdy z nich ma określony wpływ na produkt. Warto wiedzieć, co jest wykorzystywane w procesie produkcyjnym, aby odpowiednio zadbać o swoje zdrowie. W tym artykule opowiemy o najpopularniejszych dodatkach spożywczych.

Skrobia pszenna – właściwości

Spośród wszystkich dodatków do żywności, skrobia wykorzystywana jest niezwykle często. Jak powstaje? Z pszenicy w wieloetapowym procesie kruszenia, oddzielania i mycia, po którym następuje odwodnienie, suszenie i mielenie. Dodaje się ją do produktów w celu poprawienia ich konsystencji. Podobnie jak fosforany, skrobia może również wiązać wodę. Dlatego jest używana jako wypełniacz. Dzięki niej wyrób jest bardziej stabilny nie tylko podczas przechowywania, ale także podczas obróbki cieplnej. Skrobia pszenna to dodatek stosowany w wędlinach oraz konserwach warzywnych, mięsnych i rybnych. Stosuje się ją również w pieczywie, produktach mącznych, zagęstnikach do deserów, sosach i zupach. Wykorzystywana jest także w produkcji wyrobów bezglutenowych. Te przykłady tylko potwierdzają wszechstronność skrobi pszennej.

Do czego służą fosforany spożywcze?

W przemyśle mięsnym bardzo ważne jest nie tylko wydłużenie okresu przydatności do spożycia, ale także uzyskanie określonej struktury produktu. Dlatego często stosuje się fosforany. To grupa ośmiu substancji wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Ich zaletą jest zdolność do zatrzymywania wody podczas obróbki cieplnej oraz silne działanie emulgujące.

Czym jest białko wieprzowe?

Białko wieprzowe jest dobrym źródłem kolagenu. Pozyskuje się je ze skóry wieprzowej. Zawarty w niej kolagen przyspiesza proces produkcji i poprawia jakość produktu. Dzięki temu poprawia się struktura i wygląd mięs. Dodając białko wieprzowe podczas produkcji, producenci zmniejszają również zawartość dodatków niemięsnych. Dzięki temu produkt końcowy nie psuje się i jest łatwiejszy do spożycia

Jakie konserwanty stosuje się w przemyśle spożywczym?

Konserwanty to mieszaniny związków, które przedłużają okres przechowywania i hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Substancje stosowane w żywności oznaczone są symbolami E200 do E299. Aby kwalifikować się do użytku, muszą spełniać określone kryteria. Przede wszystkim muszą być niezawodnie i skutecznie hamować rozwój drobnoustrojów. Nie mogą jednak negatywnie wpływać na nasze zdrowie i sam produkt. Najbezpieczniejsze są więc naturalne konserwanty. Należą do nich np. sól kuchenna, cukier, ocet czy substancje wędzone. Wśród konserwantów chemicznych znajdują się antybiotyki, środki dezynfekujące oraz różnego rodzaju antyoksydanty, witaminy i barwniki. Producenci muszą pozyskiwać je ze sprawdzonych źródeł, takich jak to https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Dystrybutorzy powinni dysponować niezbędnymi certyfikatami potwierdzającymi zgodność ich działalności z normami Unii Europejskiej. To bardzo ważne, gdyż wysoka jakość dodatków korzystnie wpływa na produkt, a także proces produkcji żywności.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *